15 jan. 2010

ORTOREXI

Ramlade över denna sjukdom förut när jag var ute och bloggsurfade. En sjukdom som nästan känns anpassad till vår nutids tjat om att äta rätt, träna och se sund ut. Det kommer ju hela tiden upp otaliga program om kosthållning och träning på tv hela tiden så jag kände att jag ville upplysa mer människor om denna sjukdom.


Beskrivning på symptom hämtat från wiki

"Den ortorektiska individen känner sig misslyckad och otillfredställd om han/hon inte har uppfyllt sina stränga och oftast högst orealistiska mål avseende träning och kosthållning. Medvetenheten om födans näringsinnehåll är mycket hög och används för att "kontrollera" födointaget. Han/hon kompenserar nästan alltid ett "för stort" kaloriintag med att öka mängden träning. Ortorektiska individer har egna definitioner av vad som är "hälsosamt". Dessa definitioner kan ändras så fort en ny diet eller livsstil omtalas. Gärna, som sagt, från tidningar eller böcker. Det blir oftast svårt för en ortorektisk individ att bibehålla ett normalt socialt liv eftersom de inte kan äta samma mat som sina vänner, måste träna ofta och ha kontroll över sin vardag."

En tjej som heter Annika har skrivit om sina upplevelser med denna sjukdom i sin blogg, klicka här och gå in på hennes sida och läs!





1 kommentar: